Appen, mailen, bellen, of face-to-face – we hebben veel manieren tot onze beschikking om contact te hebben, maar het ‘echte’ gesprek is hiervan de meest rijke. Dat komt door de mogelijkheid elkaar in de ogen te kijken, en zo ook non-verbaal te communiceren. Uit onderzoek blijkt dat we de ander 75% van de tijd aankijken – als we luisteren tenminste. Want als we zelf praten, kijken we de ander veel minder aan, zo’n 40% van de tijd.

Hoe ligt deze verhouding voor jou?

Wist je dat deze verhouding iets zegt over hoe je in het gesprek zit? Scoor je veel hoger dan die 40% als je praat en veel lager dan 75% als je luistert, dan kun je heel dominant overkomen – zeker wanneer je de ander met opgetrokken wenkbrauwen in je blik gevangen houdt. Je ontneemt je gesprekspartner de ruimte, wat voor die ander een onprettige ervaring is.

Of scoor je veel lager dan 40%? Kijk je de ander het liefst helemaal niet aan, of hooguit even met een snelle blik aan het eind van een zin? Misschien ben je dan onzeker, of wil je met rust gelaten worden. Of leidt oogcontact terwijl je praat tot een verstoring van je denkprocessen. Het lukt je dan gewoonweg niet om te ordenen wat je wilt zeggen en tegelijk ook nog de ander in de ogen te kijken. Denken en interpreteren wat je ziet, gaan dan niet samen.
Toch mis je dan wel wat. Door elkaar aan te kijken zoeken we contact, merken we elkaar op, zien we of de boodschap landt, en hoe de ander dat ontvangt.

Elkaar simpelweg niet aankijken verkleint trouwens net zo de ruimte van de ander als een dominante blik. Waar een dominante blik de ander terugbrengt tot een te overtuigen object, reduceert wegkijken de ander tot een voicerecorder. In beide gevallen wordt het gesprek niet wat het kan zijn.

Maar je kunt er wat aan doen…

Merk je bij jezelf die gefixeerde blik en zou je dat willen veranderen, probeer dan tijdens het gesprek meer op de ander te letten. Hoe reageert de ander op jou? Probeer ook eens te spelen met ruimte en tijd. Let op je houding –  zit je vooral voorovergebogen, leun dan eens achterover. Of stel de ander een vraag. Een open vraag natuurlijk, want die geeft de ander ruimte. En is er tijd en ruimte voor stilte tijdens het gesprek?

Ga op een rustig moment eens na wat je belangrijk vindt in het contact. Wat zegt dat over jou? Zoek andere manieren om te overtuigen zonder dominant te doen. Hoe kun je opkomen voor je belang zonder de ander te fixeren?

Ook voor wegkijkers is het de moeite waard te oefenen in oogcontact tijdens gesprekken. Dat begint al met de voorbereiding. Denk van tevoren na over wat je wilt zeggen en wat je voor dat gesprek belangrijk vindt. Je doet als het ware wat voorwerk voor de denkprocessen die je normaal tijdens het gesprek hebt. Het helpt ook om het gesprek vooraf te visualiseren: maak een plaatje in je hoofd hoe het zal zijn om tegenover de ander te zitten, hoe kijkt de ander? Hoe ziet de ruimte eruit? Wat kan afleiden?

Tijdens het gesprek hoef je de ander echt niet steeds aan te kijken (zoals we zagen komt dat ook niet prettig over…). Je kunt het jezelf wel wat makkelijker maken. Probeer je blikrichting in de richting van de ander te houden; kijk bijvoorbeeld niet naar de tafel, maar over de schouder van de ander, zodat jullie blikken elkaar sneller kruisen en het makkelijker is om de ander regelmatig even aan te kijken.

Zo leer je jezelf om oogcontact in te zetten om te kijken of de ander je begrijpt. Neem de ruimte en de tijd om de blik van de ander te interpreteren. Stel er gewoon een vraag over: “ik zie je verbaasd kijken, kan ik ….”, “je kijkt wat gefronst, wil je … “. Je hoeft dan geen kostbare denkkracht te besteden om de reactie op de achtergrond te interpreteren, omdat je de ander uitnodigt die zelf te verklaren.

Kortom

Oogcontact zegt iets over hoe jij in een gesprek staat. Wat vind jij belangrijk en hoe verhoud jij je tot de ander?
Als je hiermee aan de slag gaat, zal je merken dat een gesprek een proces is tussen jou en de ander, waarin verrassende dingen kunnen gebeuren.