Het is de tijd van de Sinterklaasinkopen. Vooral moeders zijn hier druk mee, ze weten wat bij welk kind past en verheugen zich al op de blije gezichten. Het lijkt wel of juist moeders worden aangesproken in hun essentiële functie van het geven. Laten we, voordat we de zak vullen eens (met de vaders!) nadenken over wat kinderen nu echt nodig hebben.

Volgens de psychoanalyse komen deze drie waarden in ieder geval op het verlanglijstje voor:
– respect,
– tolerantie voor gevoelens,
– gevoeligheid voor wat nodig is.

En dit alles van ouders die een eigen vrijheid bezitten (en niet handelen op grond van pedagogische overwegingen), en vanuit deze vrijheid het kind natuurlijke grenzen leren.

Wat gebeurt er als deze waarden ontbreken?
Wanneer een kind zijn gevoelens niet mag laten merken, zal het leren zwijgen. Gevoelens blijven onderdrukt en het onderscheid tussen de eigen wil en de wil van een ander zal steeds minder duidelijk worden.
Wanneer een kind deze waarden niet ervaart, maar alleen wordt verwend met voedsel, speelgoed, zorgzaamheid (!), wordt het niet echt gezien en gerespecteerd. Het zal altijd blijven zoeken naar echte aandacht.

Met respect omgaan met je kind, hoe geef je dat vorm? Vergelijk het eens met het respect voor je eigen ouders of voor ouderen. Houd dat eens in je achterhoofd als je je kind vraagt om zijn of haar rommel op te ruimen. Hoe zou je zoiets aan je moeder vragen?

De waarden van dit verlanglijstje geven je kind een stevige basis voor het ontdekken van zijn eigenwaarde en talenten.
Deze drie waarden zijn cadeaus die een leven lang meegaan!