Over eigenaars en uitvoerders

Je vraagt aan je partner of hij het gras wil maaien. Ja hoor, hij wil het doen. Fijn! Na een tijdje ga je kijken en zie je dat hij een stukje vergeten is. En o ja, kantjes knippen hoorde er toch ook bij? Eigenlijk denk je: ‘dit is toch geen grasmaaien?’ Eigenlijk denkt hij: ‘ik doe het ook nooit goed!’ En eigenlijk willen jullie allebei die wrijving niet. Om zoiets onbenulligs….

Een paar tips voor grasmaaien, maar ook voor het inruimen van de vaatwasser of het uitbesteden van een klus.

Laat de ander kiezen.

Je vraagt of de ander het gras wil maaien. Stel de vraag op zo’n manier dat de ander ruimte heeft om ‘nee’ te zeggen.

Laat eigenaar en uitvoerder dezelfde persoon zijn.

Wie is de eigenaar en wie voert uit? De eigenaar is degene die met het idee komt en die wensen heeft over het resultaat. De uitvoerder is degene die daadwerkelijk aan de slag gaat. Er is grote kans op wrijving als de uitvoerder niet de eigenaar is. Het is belangrijk dat eigenaar en uitvoerder dezelfde persoon zijn. Hoe doe je dat?

Bespreek je wensen.

En laat de controle zitten! Als je partner het gras gaat maaien, is hij degene die het controleert. Je hebt naast het uitvoeren ook het eigenaarschap uit handen gegeven, dus ook de controle.
Je wensen kun je wel van tevoren duidelijk maken en deze zijn bespreekbaar. Wil je ook de kantjes geknipt hebben? Als je partner dat niet wil doen, kun je besluiten dat je dat zelf doet.

Goed delegeren betekent ook het eigenaarschap uit handen geven.